top of page

נעים להכיר: המחנך יוסי

במסגרת המדור "התשמע קולי" - שבו מראיינים מורים חברי ארגון המורים על התבונות שלהם מעולם החינוך התקיים השבוע ראיון עם יוסי כהן, מחנך ומורה למתמטיקה בבית הספר לאחר שתלמידה של יוסי המליצה לראיין אותו כמורה משמעותי.

לפניכם הראיון:

מה הדבר שעומד לנגד עינייך במלאכתך החינוכית? "אני מלמד בבית אקשטיין באופקים, בית ספר לילדים עם קשיים נפשיים משמעותיים. הילדים שאני פוגש מתמודדים כמו כל תלמידי ישראל עם קשיים שמעסיקים את בני הנוער, אך בשל המורכבות הרגשית והנפשית איתה הם מתמודדים בחיי היום יום, שאליה מתווספים לפעמים גם מורכבויות משפחתיות, תלמידי בית הספר שלנו חווים דילמות אלו בעוצמה גבוהה יותר ובתדירות גבוהה יותר. פעמים רבות הם מתקשים להסתכל על הדילמה באופן פרופורציונאלי ולהגיב באופן מותאם.

התלמידים שלי נדרשים להשקעה לימודית רבה על מנת לחדד ולחזק את מיומנויות התלמידאות וגם על מנת לסגור פערים אשר נצברו בשל חוסר פניות ללמידה או חוסר הימצאות במסגרת חינוכית. צמצום הפערים מחזק אצל התלמידים את תחושת המסוגלות והערך העצמי, ומסייע לחלקם להשתלב בחינוך הרגיל ולשוב לקהילה אותה הם עזבו.

יש תלמידים אשר בשל מורכבויות רגשיות לא יוכלו לחזור לחינוך בקהילה וגם לגביהם אני לא מפסיק לחפש ולמצוא נקודות חוזקה כדי לסייע להם לשנות את סיפור חייהם ולחזק את תחושת המסוגלות וההצלחה. בחלק מהמקרים לילדים האלה אין עורף משפחתי וגם לא רכשו במהלך הדרך חינוך ולמידה בסיסיים."

הריאיון הזה מתקיים לאחר שתלמידה שלך המליצה לראיין אותך. אתה מודע לזה שזו הדרגה הגבוהה ביותר של המלצה שיכולת לקבל, יותר מקולגה, ממנהל או אפילו מהורה של תלמיד? "אני מבין שמילאתי מקום חסר, שהוא מאוד משמעותי עבור התלמידה. עבורי מדובר במהות החיים. יש ימים שאני מרגיש ממש קרוב את משמעותו העמוקה של המשפט במשנה מסכת סנהדרין פרק ד משנה ה: 'וכל המקיים נפש אחת מישראל, מעלה עליו הכתוב כאלו קיים עולם מלא'."

עד כמה מורה יחיד בכיתה יכול להוביל תלמיד שהיה חלש או בינוני במתמטיקה בשלב בית הספר היסודי ובחטיבה לחוויית הצלחה ולאהבת המקצוע בתיכון? "אני מאמין שאפשר לגרום לתלמידים לאהוב מתמטיקה, אך לפני שמתחילים לעסוק במתמטיקה צריך ליצור חיבור משמעותי עם התלמידים. לאחר יצירת האווירה, ניתן ללמד אותם הרבה תחומים שנראים מאיימים. כמובן לא ניתן ללמד את כל הכיתה בקצב אחיד והלמידה חייבת להיות מחולקת לרמות שונות. תכנית למידה מול קבוצות ברמות שונות בכיתה אחת מצריך יכולת ניהול כיתה אשר רואה את צורכי הפרט והכלל באותו הזמן, תוך מתן גמישות מחד וסדר מאידך. בדרך זו כל קבוצה תוכל לקבל זמן הקניית חומר חדש מהמורה בזמן שהקבוצות הנוספות ממשיכות ללמוד ולהיעזר בחברי הקבוצה שלהם."

• מהו הנושא שהכי מרתק אותך בימים אלה? "הנושא שמעסיק אותי הוא האם התלמידים מבית הספר שישולבו בחינוך הרגיל, יצליחו לפרוץ ולשנות את סיפור חייהם ואת התפיסה שלהם ושל הסביבה אותם למרות שבעברם היו התנסויות וחוויות שליליות הן בתא המשפחתי והן במסגרות החינוך.

הילדים בחינוך המיוחד (אצלנו) מוגנים ברוב שעות היום. המעבר של תלמידי בית ספר של החינוך המיוחד לחינוך הרגיל מצריך יכולות התאמה וויסות רגיש כי מדובר במעבר ממסגרת קטנה, אשר מרובה באנשי צוות, למסגרת גדולה יותר, הדורשת התנהלות עצמאית רבה יותר. על כן יש צורך לתמוך בתלמידים אלו ולחזק את המיומנויות הרגשיות שלהם בתהליך המעבר וגם לאחריו."

כמורה למתמטיקה במסגרת של חינוך מיוחד, מה המשימה שהגדרת לעצמך כחשובה ביותר? "מטרת העל שלי במסגרת הנוכחית בה אני משמש כמחנך כיתה היא לאפשר לכמה שיותר תלמידים להשתלב ולחזור לקהילה ובנוסף לסייע לכל התלמידים שלי להבנות בשביל עצמם סיפור חיים חדש בו הם תופסים את עצמם כבעלי יכולות ומסוגלות ולצמצם את פערי הלימוד שנצברו המהלך השנים."

• כשאתה חושב על חינוך – מה החלום הגדול שלך? "אני אדם שמציב מטרות, ועושה כל מה שצריך על מנת להגיע ליעד, תוך שמירה על התלמידים. חשוב לי שהתלמידים ירגישו טוב, גם כאשר אני דוחף קדימה בלמידה וביעדים התנהגותיים. אני בוחן את התמודדות התלמיד ובהתאם לתפקודיו והישגיו משאיר את המטרות הקיימות או משנה ומתאים אותם למצבו של התלמיד."

מה הדבר המרכזי והחשוב ביותר שלמדת מתלמידייך? "אני מגלה כוח רצון גדול מאוד אצל התלמידים, ולפעמים אני מתפעל מהיכולת שלהם להמשיך ולרצות להתקדם ולא להתרסק. יש מסביבי סיפורי חיים קורעי לב, ובכל זאת הנערים האלו ממשיכים קדימה, רוצים ללמוד ולהצליח. קשה שלא לנסות לעשות השוואה איך כל אחד מאיתנו היה מתמודד מול אתגרים כאלו. מדובר בחברה מיוחדים, ללא ספק." מה לקחת מהקריירה הקודמת שלך כאיש לוגיסטיקה לקריירה הנוכחית שלך? "אני חושב שהיתרון במעבר מתחום ניהול לוגיסטיקה להוראה הוא שאין 'אזור נוחות'. כאשר אתה מגיע מהתעשייה שמצריכה עבודה אינטנסיבית גם מהבית ובכל שעה, אתה לומד שאם עבור כסף אתה עושה את מה שצריך, אז עבור נפשות שזה המהות – אין שום קושי ואין אזור נוחות." • יש אומרים שאם מורים יעשו שימוש בכלים ובשיטות מהחינוך המיוחד בחינוך הרגיל – תמונת החינוך בישראל תשדרג פלאים. מה דעתך? "אני חושב שהחינוך הרגיל התקדם מאוד בשנים האחרונות ונעשה דומה יותר לחינוך המיוחד. שיטת הלמידה הדיפרנציאלית וחלוקה לרמות בתוך הכיתה היא כיוון נכון, אך חשוב שהמורה יעשה זאת באופן שלא יצור מעמדות בכיתה ויכוון עד כמה שניתן את שיח הכיתה שיהיה מכבד ומותאם."

מה יעזור למורה להיות מורה טוב יותר? "אני לא יודע אם יש לי נוסחת קסם, אך ברור לי שאם אתה קם בוקר ומרגיש שמחה ודחף ללכת ולפגוש את התלמידים, אתה נמצא במקום הנכון וללא ספק מידת ההצלחה וההשפעה שלך תהיה גדולה. אני חושב שכל אדם צריך להרגיש חיבור לעיסוק שלו והחיבור הזה צריך להיות אמיתי. ככל שרמת העיסוק מתחברת עם הערכים שמכוונים את האדם, כך העיסוק והערכים הופכים לאחד והביצוע הופך למדויק יותר וקל עבור המבצע."

זוהי הזדמנות שלך לומר כמה מילים לשר החינוך הבא "חשוב לי לומר לשר החינוך שלמידה כמותית, יעדים גבוהים ותחרות במערכת החינוך משפיעים שלא לטובה על הלמידה האיכותית, על החינוך והתקשורת החברתית. שיטות למידה של 'למידה משמעותית' חסרות, וחשוב לשנות את התוכנית כך שסדרי העדיפות יהיו יותר בכישורי למידה ורכישת כלים המאפשרים לתלמיד ליצור, מאשר לרוץ כדי להספיק ועל הדרך להעתיק פסקאות מהאינטרנט."

bottom of page